Skip to content Skip to footer

Науката и изкуството да се прави уиски

Ако имате достатъчно късмет да четете това с чаша уиски в ръка, тогава отделете секунда и разгледайте съдържанието на чашата си. Дали е бледо златист или тъмно рубинен цвят? Поздравява ли носа ви със спомени за тресавище или солени брегове? Устата ви е изпълнена с медена сладост или тъмна, тръпчива пушек? Всичко това и много други са възможни от най-многостранния спирт, известен като whisk(e)y, течен слънчев лъч и водата на живота. Уискито е течното злато, което се получава от дестилацията на основна бира. Това е „отделянето на грубото от финото и на финото от грубото… да направим духовното по-леко чрез своята финост“ (Йероним Бруншвиг, лекар и дестилатор от 15 век). Почти всички спиртни напитки се произвеждат чрез дестилация: може да се вземе течност с ниско алкохолно съдържание като вино или бира и от нея да се произведе спиртна напитка.

Алхимиците вярвали, че чрез многократна дестилация могат да извлекат есенцията или духа на даден материал и че от виното могат да извлекат aqua vītae или водата на живота. Самата дума, уиски, е англицизирана версия на келтския за вода на живота: uisge beatha или usquebaugh е това, което ирландските и шотландските монаси наричат ​​своята дестилирана ечемична бира.

Пиенето на уиски никога не означава просто пиене на уиски; ние сме социални същества и сме склонни да пием в социален контекст… Дори и да прибягваме до пиенето сами, ние пием със спомени и призраци.

Иън Банкс

Мекият, морски климат на Шотландия с дълги часове на дневна светлина през лятото беше идеален за отглеждане на ечемик за производство на бира. Така шотландците дестилирали бира, а не вино, и така направили уиски, а не ракия. Първото доказателство за производство на уиски в Шотландия идва от запис в хазната за 1494 г.: малцът е изпратен “… на брат Джон Кор, по заповед на краля, за да направи aqua vitae”. Оттогава уискито е толкова тясно свързано с Шотландия, колкото килтът и карамелът на Tunnock. Не се смята обаче, че е шотландско изобретение. Най-вероятно производството на уиски се е развило в Ирландия и е било пренесено в Шотландия от монаси някъде между 1100 и 1300 г.

Процесите, които влизат в производството на уиски, изглеждат прости, но те могат да произведат безкрайно сложна и фина напитка. Уискито може да бъде направено от много различни зърна, но едно малцово уиски може да бъде направено само от малцов ечемик. Едномалцовият скоч е това, върху което ще се концентрираме тук, тъй като в Шотландия има много повече дестилерии за уиски, отколкото където и да е другаде по света.