Skip to content Skip to footer

Филми за уиски, които не искате да пропускате

Независимо дали е изненадата на Джеймс Стюарт, че неговият лекар предпочита бира пред уиски в Харви, Богарт отпива бърбън, докато копнее за Бергман в Казабланка, или Уилям Бендикс поръчва бърбън с преследвач за бърбън „в две отделни чаши“ в Синята далия, уискито прави много камеи на сребърния екран. Но няколко филма представят уиски до степен, която със сигурност ще зарадва еднакво както кинофилите, така и любителите на уискито. Независимо дали вашият вкус клони към уестърни или хоръри, сингъл малц или бърбън, ние имаме перфектния филм — и подходящо уиски.

Дялът на ангелите (2012)

Британската комедия/драма на Кен Лоуч е задължителна за любителите на уискито. Престъпник от Глазвег с претенциозен вкус към уискито се опитва да започне на чисто, след като стане баща. Той и приятелите му от група за общественополезен труд се впускат в хитрост, за да направят пари, като крадат от рядка бъчва с измислено уиски „Malt Mill“. Съчетайте с: Auchentoshan Three Wood ($70), добре закръглено ниско уиски, известно като “малцовото уиски на Глазгоу”.

The Bank Dick (1940)

Големият комичен кръшкач W.C. Фийлдс може да е най-големият защитник на уискито както на екрана, така и извън него. В края на краищата той веднъж беше цитиран да казва: „Винаги носете бутилка уиски в случай на ухапване от змия и освен това винаги носете малка змия.“ Този филм на Universal, където той е нает като охранител в банка, след като случайно осуетява обир, е един от най-добрите му. Сдвояване с: Фийлдс веднъж се пошегува, че епитафията му трябва да гласи „Тук лежи W. C. Фийлдс. Бих предпочел да живея във Филаделфия“, така че нека вдигнем чаша историческа марка с корени от Пенсилвания, Rittenhouse Rye Bottled in Bond ($28).

Kingsman: Тайните служби (2014)

Базирана на комикс, тази екшън комедия с участието на Колин Фърт и Тарън Егертън фалшифицира шпионския жанр на Бонд. Сред акцентите е невероятна битка, в която чаша Далмор Синклер, 62-годишен, несигурно се предава от герой на герой. Не планирайте да го вкусите; последната бутилка е продадена за около 250 000 долара през 2011 г. Съчетайте с: Old Forester Statesman ($55), който играе игрална роля в продължението на Kingsman: The Golden Circle (2017).

Лора (1944)

Тази класическа ноар/мистерия, режисирана от Ото Премингер, включва бутилка скоч като основна следа. Детектив Марк Макферсън (Дейна Андрюс) осъзнава, че главният герой (Джийн Тиърни) не е била сама в апартамента си, защото никога не би изпила толкова евтина марка шотландско уиски (измисленото шотландско пони). Съчетайте с: Евтиният скоч не трябва да е лош. Проследете малко Duncan Taylor Five Star, солиден смесен скоч на цена около $17.

Изгубени в превода (2003)

Този номиниран за няколко награди “Оскар” филм на сценариста/режисьорката София Копола е с участието на Бил Мъри в ролята на уморен от света актьор, снимащ реклама на Suntory в Токио. Той среща пренебрегната млада съпруга, изиграна от Скарлет Йохансон, и когато двамата стават приятели, променят живота си завинаги. Съчетайте с: 17-годишният Hibiki, представен във филма, е изключително рядък, но деликатният и уравновесен Hibiki Japanese Harmony ($65) няма да ви разочарова.

007 Координати: Скайфол (2012)

Най-цитираната напитка на британския шпионин Джеймс Бонд остава Dry Martini (разклатено, не разбъркано). Но Skyfall съдържа запомняща се поредица в стил Уилям Тел с Даниел Крейг (текущият ни Бонд), Хавиер Бардем и бутилка 50-годишен Macallan. Съчетава се с: 18… Macallan 18. В сравнение с 50-годишния, този пикантен драм с шери е изгодна цена от около $225 и нежен като самия Бонд. Thunder Road (1958) В този фаворит за шофиране Лукас Дулин (Робърт Мичъм) пуска нелегална лунна светлина в модифициран хотрод с агент на хазната (Джийн Бари) и конкурентни лунни производители в преследване. След като не успява да ухажва Елвис Пресли за роля във филма, Мичъм избира собствения си син Джеймс. Съчетайте с: Опаковано в червена кутия, Stillhouse Original Whiskey ($28) е неотлежало царевично уиски, филтрирано през въглен. Със сигурност по-гладка от товара на Дулин.

Истинска смелост (2010)

Джон Уейн участва в тази класика от 1969 г. като „Петел” Когбърн, обичащ уискито едноок американски маршал, нает от младо момиче, за да помогне за проследяването на убиеца на баща си. Предпочитаното от него уиски? „Истинска, двойно коригирана бюстна глава. Отлежало в бурето.” Но мнозина смятат, че римейкът на Братя Коен, с Джеф Бриджис на мястото на Уейн, е дори по-добър. Съчетайте с: Rooster би оценил фаворит на запад като High West Rendezvous Rye ($60), чудесно пикантна, стара школа ръж, смесена в Парк Сити,

Юта. 28 дни по-късно (2002)

Режисьорът Дани Бойл направи уникален акцент върху зомби жанра. Джим (Килиан Мърфи) се събужда от кома и открива, че Лондон е пуст. Един вирус е превърнал населението в подхранвани от ярост убийци, които — в обрат — се движат много, много бързо! Мърфи се среща с други оцелели, включително Франк (Брендън Глийсън), опортюнистичен грабител с вкус към Islay single malt. Съчетайте с: Вероятно няма да го вземете безплатно като Франк, но със сигурност ще се насладите на предпочитания от него драм: Lagavulin 16 year old ($70).

Изобилие от уиски! (1949)

Базиран на истински инцидент, това е първият голям хит за английското Ealing Studios. Изолиран шотландски остров е отрязан от доставките на уиски поради военновременни дажби. Но когато кораб, натоварен с любимото им възлияние, заседне в морето, настъпват хищници, докато островитяните искат своя дял. Филмът имаше огромен успех и във Франция, където беше наречен Whiskey A Go-Go и вдъхнови френска дискотека. Преработен през 2016 г. Съчетайте с: Уискитата, извлечени от кораба, вдъхновил филма, идват от W&A Gilbey, собственици на Strathmill и Knockando. Популярен Speyside като Glenfarclas 12-годишен ($50) ще плава вашата лодка.

Leave a comment