Skip to content Skip to footer

Откъде идват бъчвите за уиски? Какво влияе на зреенето на уискито?

Бурето е толкова важно за едно уиски, колкото и самият спирт. При първото пълнене новият спирт е прозрачен и безцветен. Макар че новото уиски с добро качество ще има собствен вкус и характер, то ще бъде много различно от отлежалото уиски. И вероятно няма да има пълните заоблени вкусове, които търсим в добрия скоч. Когато отлежава в бъчва, има три фактора, които влияят на крайното уиски.

Първият елемент е времето. Ще има разлика между уиски, отлежало 3 години, спрямо уиски, отлежало 30 години. Това не означава непременно, че едното е по-добро от другото. Висококачествена спиртна напитка, във висококачествена бъчва, може да старее бързо. Но бъчвите с време спят в склада определено играят роля.

Втората променлива е размерът на бъчвата. Размерът на използваната бъчва е малко като машина на времето. Малка бъчва ще отлежава уискито по-бързо от голяма бъчва. Това е така, защото има по-голяма повърхност. Така че е малко вероятно да оставите уискито в много малка бъчва за 30 години. Въздействието на дървото би било твърде голямо (ако наистина е останало, след като ангелът вземе своя дял). Прочетете повече за размерите на бъчвите за уиски тук.

Третият фактор е естеството на самата бъчва. Какъв вид дърво е? Как беше третирано дървото? И какво се е държало в бъчвата преди да се добави уискито. Това е последният елемент, който ще разгледам в тази статия. Историята на бъчвите, използвани в скоча Нови (често наричани необработени) дъбови бъчви могат да се използват за отлежаване на уиски. Всъщност в Америка дестилериите трябва да използват необработен американски дъб, за да отлежават своя бърбън по закон.

Но много по-обичайно е скочът да отлежава в бъчва, която преди това е съдържала друга течност. Двата най-често срещани примера са бърбън и шери. Използва се бърбън, защото във всички тези бъчви в Америка има много живот. По закон американските дестилерии не могат да ги използват повторно, така че те се изпращат до Шотландия. Обратно в аналите на историята, това е подобна история с Шери. Бъчви с шери ще бъдат внесени в Обединеното кралство. Това шери щеше да бъде изпито и да остане празна бъчва. Умелите дестилатори разбраха, че е жалко да изхвърлят тези бъчви, затова ги използваха за съхранение на своето уиски. И скоро откриха, че тези съдове за съхранение не само са икономични, но и подобряват вкуса на техния скоч.

Leave a comment